ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Απεντομώσεις & Μυοκτονίες

Απεντόμωση είναι ο έλεγχος
και η καταπολέμηση του πληθυσμού
των εντόμων σε χώρους
που μας ενδιαφέρει.

Η καταπολέμηση των εντόμων
γίνεται με τους εξής τρόπους:

Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε έχουν άδεια από το Υπ.Α.Α.Τ.

Οι κατσαρίδες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι σε σπίτια, καταστήματα, χώρους εστίασης, αποθήκες, κλπ.

Μερικά είδη ζουν σε σπίτια και είναι πιθανοί φορείς ασθενειών. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι πιο σημαντικές ασθένειες που μεταδίδουν είναι η σαλμονέλα, η γαστρεντερίτιδα και η δυσεντερία.

Οι κατσαρίδες δεν έλκονται αποκλειστικά από “μη καθαρό” σπίτι. Μπορούν να αποικίσουν σε οποιοδήποτε μέρος.

Τα πιο συχνά είδη που συναντώνται και πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

  1. Blatella germanica (ψιλή κατσαρίδα)

  2. Blatta orientalis ή Periplaneta Americana (μεγάλη, μαύρη κατσαρίδα)

Η καταπολέμηση της ψιλής κατσαρίδας γίνεται με τη χρήση ειδικών gel. Το gel τοποθετείται σε “κρυφά” σημεία, με πιστόλι εφαρμογής. Η χρήση του gel δίνει τη δυνατότητα για γρήγορο έλεγχο μιας προσβολής από κατσαρίδες και εμποδίζει την επόμενη προσβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την καταπολέμηση της μεγάλης κατσαρίδας, εκτός από το gel, εφαρμόζονται και υπολειμματικοί ψεκασμοί με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης.

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα που ζουν κατά ομάδες, σε μικρές ή μεγάλες αποικίες.

Οι μεγάλες αποικίες αποτελούνται κυρίως από στείρα άπτερα θηλυκά (εργάτριες), κάποια γόνιμα αρσενικά (κηφήνες) και ένα ή περισσότερα γόνιμα θηλυκά (βασίλισσες). Οι αποικίες περιγράφονται κάποιες φορές ως πολυοργανισμοί επειδή τα μυρμήγκια μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία ύπαρξη.

Τα μυρμήγκια έχουν αποικήσει σχεδόν κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης και, αν και ζουν κυρίως στο έδαφος, αποτελούν συχνό πρόβλημα σε οικιακούς χώρους, επιχειρίσεις τροφίμων, αποθήκες, κλπ.

Τα μυρμήγκια δεν είναι φορείς σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο, ωστόσο μπορεί να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς τρέφονται συχνά σε περιοχές με μεγάλο μικροβιακό φορτίο (αποχετεύσεις, κάδοι απορριμμάτων, κλπ).
 

Στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών σημαντικός είναι ο εντοπισμός της φωλιάς, κάτι στο οποίο η εταιρεία μας ειδικεύεται. Επιπλέον, εντός και εκτός των κατοικιών και λοιπών κτιρίων γίνεται εφαρμογή ειδικού gel, που δρα δια επαφής και μέσω κατάποσης.

Τα μυρμήγκια μεταφέρουν το gel στη φωλιά τους για να ταΐσουν τους απογόνους τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν όλα μέσα στη φωλιά τους.

Οι ψύλλοι είναι άπτερα έντομα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών.

 

Αν και δεν έχουν φτερά, έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν άλματα σε μεγάλες αποστάσεις.

 

Οι περισσότεροι ψύλλοι προσβάλουν σπίτια και εξωτερικούς χώρους μέσω των κατοικίδιων ζώων.

Θεωρούνται πολύ επικίνδυνα έντομα γιατί αποτελούν φορείς μετάδοσης σοβαρών ασθενειών, όπως η πανώλη, ενώ μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες και αλλεργίες στα ζώα και τον άνθρωπο.

Η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η ανθεκτικότητά τους καθιστούν δύσκολη την καταπολέμησή τους.

Για την αντιμετώπιση των ψύλλων χρειάζεται να γίνει ένας πολύ προσεκτικός ψεκασμός με εντομοκτόνο και με προνυμφοκτόνο σκεύασμα (παρεμπόδιση ανάπτυξης άλλων σταδίων) ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική καταπολέμησή τους.

Η μυοκτονία αφορά σε οικόσιτα τρωκτικά.

Με τον όρο οικόσιτα τρωκτικά αναφερόμαστε σε ποντίκια και αρουραίους που εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές, μολύνουν με τα περιττώματα, τα ούρα και τις τρίχες τους τους χώρους και την τροφή του ανθρώπου και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, είναι υπαίτια για διάφορες καταστροφές σε έπιπλα και καλώδια, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ζημιών (πχ πρόκληση πυρκαγιάς από φαγωμένο καλώδιο).

Μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα τρωκτικά στον άνθρωπο και τα ζώα είναι η λεπτοσπείρωση, ο τυφοειδής πυρετός, η πανώλη, η σαλμονέλα και η πανούκλα.

Τα πιο κοινά είδη που συναντάμε και μας αφορούν είναι:

  1. Mus musculus (οικιακό ποντίκι)

  2. Rattus Norvegicus (κατοικίδιος αρουραίος)

  3. Rattus rattus

Η καταπολέμηση των τρωκτικών γίνεται με την εγκατάσταση δικτύου δολωματικών σταθμών.

Οι δολωματικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται στις μυοκτονίες είναι από ανθεκτικό πλαστικό, τύπου τούνελ, με κλειδί ασφαλείας και διαθέτουν ειδικές οπές για την απορροή του νερού και το κάρφωμα στο έδαφος.

Τα πλεονεκτήματα των δολωματικών σταθμών είναι:

  • Η προστασία του δολώματος από τις καιρικές συνθήκες.

  • Η μη μεταφορά του δολώματος από τον δολωματικό σταθμό σε εξωτερικό χώρο.

  • Η ευκολότερη και πιο σίγουρη κατανάλωση του δολώματος από τα τρωκτικά (αίσθηση ασφάλειας).

  • Η δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης του δολώματος και η καταγραφή σε πρωτόκολλα.

  • Η ασφάλεια των παιδιών και των κατοικίδιων.

Οι κοριοί είναι μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται με αίμα.

 

Είναι πολύ ανθεκτικοί στις περιβαλλοντικές συνθήκες και η διάρκεια ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει τα δύο χρόνια, ενώ μπορούν να αντέξουν χωρίς τροφή έως και έναν χρόνο.

 

Ζουν ομαδικά και μπορούν να βρεθούν σε σχισμές πατωμάτων, τοίχων, επίπλων, στις ραφές και το εσωτερικό στρωμάτων, σε ντουλάπες, καναπέδες, σε πρίζες, ακόμα και πίσω από ταπετσαρίες τοίχων.

 

Οι κοριοί ή τα αυγά τους συνήθως μεταφέρονται μέσω αποσκευών, ρούχων, επίπλων και λοιπών αντικειμένων που μεταφέρουν άτομα που ταξιδεύουν.

 

Δεδομένου ότι τρέφονται με αίμα, η καθαρότητα ενός χώρου δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παρουσία κοριών. Μπορεί να παρουσιαστούν οπουδήποτε.

 

Το πιο κοινά είδη κοριών που προσαρμόζονται καλύτερα στο ανθρώπινο περιβάλλον ανήκουν στο γένος Cimex.

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι οι κοριοί μπορούν να γίνουν φορείς επιβλαβών για τον άνθρωπο ασθενειών.

 

Μπορούν, ωστόσο, να επιδεινώσουν αλλεργίες και το άσθμα.

 

Στο σημείο που τσιμπάει ένας κοριός εμφανίζεται κοκκινίλα και φαγούρα. Συνήθως τα τσιμπήματα των κοριών σχηματίζουν μια γραμμή.

 

Η καταπολέμηση των κοριών γίνεται με καθολικό ψεκασμό εγκεκριμένου σκευάσματος σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το σκεύασμα είναι άοσμο, δεν χρωματίζει και είναι ασφαλές για χρήση με κατοικίδια ζώα.

 

Απαραίτητος στην καταπολέμηση των κοριών είναι ο εντοπισμός της φωλιάς τους και η εκτίμηση του μεγέθους της εξάπλωσης και της προσβολής τους, γεγονός το οποίο αν και είναι αρκετά δύσκολο, το προσωπικό της ΜΥΟΚΤΟΝΙΚΗΣ είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία ώστε να το εφαρμόσει.
 Νέο

Δείτε την νέα επαναστατική και χωρίς χημικά μέθοδο απομάκρυνσης των κοριών, Cimex Eradication

Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα πτερυγωτά έντομα που συχνά μπερδεύονται με τα μυρμήγκια.

 

Τρέφονται κυρίως με κυτταρίνη, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλες ζημιές σε ξύλινα πατώματα, κουφώματα, ξύλινα έπιπλα, βιβλία, υφάσματα φυτικής προέλευσης, κλπ.

 

Πρόκειται για κοινωνικά έντομα που σχηματίζουν αποικίες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα, οι τερμίτες δεν απομακρύνουν από τα κανάλια που σχηματίζουν πριονίδι και περιττώματα, με αποτέλεσμα η ζημιά που προκαλούν να μην είναι εμφανής.

 

Διακρίνονται σε:

  • Υπόγειους τερμίτες

  • Τερμίτες υγρού ξύλου

  • Τερμίτες ξηρού ξύλου

 

Η αντιμετώπισή τους γίνεται με ειδικό φάρμακο συγκεκριμένα για τους τερμίτες και σε ξηρό ξύλο γίνεται με επάλειψη της επιφάνειας.

Οι τερμίτες προσλαμβάνουν το σκεύασμα με την κατάποσή του και μέσω του διαμοιρασμού στα υπόλοιπα άτομα της αποικίας προκαλείται σταδιακή μόλυνση ολόκληρης της αποικίας, και κατά συνέπεια καταστροφή αυτής.

 

Αναγκαίος για την ορθή αντιμετώπιση των τερμίτων είναι ο εντοπισμός της αποικίας τους και η εκτίμηση του μεγέθους της μόλυνσης και των ζημιών που έχουν προκληθεί, κάτι που το προσωπικό της ΜΥΟΚΤΟΝΙΚΗΣ είναι σε θέση να εκτιμήσει, έπειτα από την πολυετή εμπειρία του.

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο με 3500 περίπου είδη ανά τον κόσμο.

Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για να τεκνοποιήσουν.

Ένα θηλυκό, αφού πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος, εναποθέτει τα αυγά του πάνω σε υδάτινη επιφάνεια. Οι προνύμφες του κουνουπιού είναι υδρόβιες. Επομένως σημεία με νερό αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την εκκόλαψη των προνυμφών και την παραμονή τους μέχρι τη μεταμόρφωσή τους σε τέλεια έντομα (ακμαία).

Τα κουνούπια, εκτός από ενοχλητικά παράσιτα, μπορούν να μεταδώσουν πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον δάγκειο πυρετό και την ελονοσία.

Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα γένη κουνουπιών που απαντώνται είναι:

  1. Culex (κοινό κουνούπι)

  2. Anopheles

  3. Aedes (κουνούπι τίγρης)

Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς σε σημεία που αναπτύσσονται και στις επιφάνειες που αναπαύονται τα κουνούπια.

Οι ψεκασμοί γίνονται με εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σκευάσματα. Τα σκευάσματα αυτά είναι άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Επιπλέον, γίνεται τοποθέτηση παγίδων φωτός με προσελκυστικό μέσο (CO2) για την σύλληψη ακμαίων εντόμων.

Οι σφήκες είναι ιπτάμενα έντομα που ζουν σε αποικίες (σφηκοφωλιές), συνήθως σε χαραμάδες τοίχων, στέγες, αποθήκες, σοφίτες, μέσα σε σωλήνες, κ.α.

 

Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά μπορεί να επιτεθούν στον άνθρωπο και να τον τσιμπήσουν αν νιώσουν απειλή για τις ίδιες ή τη φωλιά τους.

 

Με το τσίμπημα της σφήκας εγχέεται δηλητήριο μέσω του κεντριού της, που ως αποτέλεσμα προκαλεί ισχυρό πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα της περιοχής. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, μιας που υπάρχουν άνθρωποι αλλεργικοί στα τσιμπήματα της σφήκας.

 

Για την καταπολέμηση των σφηκών, πρώτα εφαρμόζεται καθολικός ψεκασμός με εγκεκριμένο αντομοκτόνο, στη συνέχεια γίνεται καταστροφή της φωλιάς και έπειτα υπολειμματικοί ψεκασμοί.

Έντομα αποθηκών είναι τα έντομα τα οποία προσβάλουν κυρίως αποθήκες γιατί υπάρχουν τρόφιμα όπως αλεύρια, δημητριακά, ξηροί καρποί.

Συνήθως τα έντομα αποθηκών είναι από τις οικογένειες των λεπιδόπτερων και κολεοπτέρων. Τα στάδια ανάπτυξης των συγκεκριμένων οικογενειών είναι αυγό – προνύμφη – νύμφη ακμαίο δλδ. είναι ολομετάβολα.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία το στάδιο που κάνει τις μεγαλύτερες ζημιές στα αποθηκευμένα προϊόντα είναι η προνύμφη. Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμησή τους είναι ο υποκαπνισμός (fumigation), διότι δεν είναι αποτελεσματικός μόνο στο συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης αλλά σε όλα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πάντα έτοιμοι για ότι χρειαστείτε!

Όλοι οι πελάτες μας κερδίζουν μια ξεχωριστή υπηρεσία σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Από ένα σπίτι μέχρι πολυκατάστημα και από μια γειτονιά μέχρι ένα μεγάλο πάρκο η εταιρεία μας διαθέτει το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό – επιστημονικά και τεχνικά- στους κανόνες και τις απαιτήσεις της αγοράς.