Φυτοπροστασία & Έργα Πρασίνου

Καταπολέμηση πιτυοκάμπης στα πεύκα​

Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων. Οι προνύμφες του εντόμου καταναλώνουν μεγάλο μέρος της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη των νεαρών δένδρων, ενώ μεγάλες προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσουν και στην ξήρανση νεαρών αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων.

 

Εκτός όμως από την καταστροφή των πεύκων, η πιτυοκάμπη είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων στον άνθρωπο, καθώς οι κάμπιες, μόλις απειληθούν, διασπείρουν στον αέρα τρίχες με τοξίνες που ερεθίζουν το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

 

Οι νεαρές προνύμφες (κάμπιες) εμφανίζονται τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και τρέφονται τη νύχτα με πευκοβελόνες, ενώ τη μέρα κρύβονται στη φωλιά τους.

 

Η καταπολέμηση της πιτυοκάμπης γίνεται με ψεκασμό του φυλλώματος ολόκληρου του δένδρου (“λούσιμο”) με βιολογικό σκεύασμα (συνήθως με βάκιλο Θουριγίας). Ο ψεκασμός γίνεται βραδινές ώρες, ώστε να καταναλώσουν οι προνύμφες το σκεύασμα καθώς πάνε να τραφούν, με επικείμενο αποτέλεσμα τη θανάτωσή τους.